Hvornår bør du kalde dig borgmesterkandidat – og hvornår skal du lade være?

Der er stor forskel på at være kandidat til byrådet – og at være borgmesterkandidat. Begge stiller op, men kun den ene påstår, at posten for enden af bordet kan blive deres. Det er en markering, der kræver omtanke.

Titlen sender et klart signal – både til vælgere, medier og andre partier – og derfor bør den bruges med omtanke. Den vækker forventninger og sætter dig i centrum, både politisk og strategisk.

Vil du læse mere om strategi, kandidatur og kommunal valgkamp? Så finder du det hele i bogen Fra kampagne til konstituering – en overlevelsesguide til kommunalpolitik.

Læs mere om bogen her.

Forskellige kommuner – forskellige traditioner

I nogle kommuner er det helt normalt, at flere kandidater melder sig som borgmesterkandidater – også selvom det ikke ligger i kortene, at det er realistisk at opnå et flertal bag sig.

I andre kommuner bruges titlen langt mere forsigtigt. Her kalder man sig kun borgmesterkandidat, hvis man vurderer, at det er en reel mulighed.

Der findes altså ikke én fælles tradition – men der findes gode og dårlige grunde til at bruge titlen.

Hvornår giver det mening?

Du bør overveje at kalde dig borgmesterkandidat, hvis:

  • Du er borgmester i forvejen og genopstiller. I det tilfælde vil det oftest være forventet, at du også er dit partis borgmesterkandidat.
  • Du er spidskandidat for et parti med reel chance for at få borgmesterposten – enten gennem et stærkt valg eller via en sandsynlig konstituering.
  • Der mangler en tydelig udfordrer til den siddende borgmester, og du har både baglandet og det politiske grundlag til at stille dig frem som et reelt alternativ.

At stille sig til rådighed som borgmesterkandidat er ikke bare et udtryk for personlig ambition – det kan også være en måde at sætte en politisk ramme for valget og sende et klart signal til både vælgere og samarbejdspartnere.

Hvornår bør du lade være?

Du bør tænke dig grundigt om, før du bruger titlen, hvis:

  • Du stiller op på samme politiske fløj som en stærk og populær siddende borgmester, hvor det klart mest sandsynlige er, at vedkommende fortsætter. Eksempelvis som borgerlig i Høje-Taastrup eller som rød kandidat i Holbæk. Her kan det virke utroværdigt og unødvendigt at udpege en “modkandidat”.
  • Titlen ikke matcher virkeligheden. Vælgerne lugter hurtigt, hvis borgmesterkandidat-titlen virker ude af trit med partiets størrelse, opbakning eller politiske gennemslagskraft.

Kan man signalere lederskab uden titlen?

Ja, bestemt. Hvis du ønsker at fremstå som samlende figur, men ikke vil kalde dig borgmesterkandidat, kan du bruge andre betegnelser – afhængigt af din rolle og lokal kontekst:

  • “Spidskandidat for [parti]”
  • “Gruppeformand” (hvis du allerede sidder i byrådet og er gruppeformand)

Det vigtigste er ikke selve titlen, men hvad du kommunikerer gennem din profil og din kampagne.

Afslutning

Titlen “borgmesterkandidat” er ikke uden betydning. Den kan give din kampagne en klar profil og styrke partiets gennemslagskraft – men kun hvis den giver mening i din kommune og matcher virkeligheden.

Sidst men ikke mindst, så husk på, at det er helt og holdent op til byrådet, hvem de vælger som borgmester på det konstituerende byrådsmøde. Her kan alle valgte politikere briges i spil, selv dem som ikke på forhånd har markedsført sig som borgmesterkandidater.